A Pagony nemcsak egy gyerekkönyvesbolt-hálózat, hanem Magyarország egyik vezető gyerekkönyvkiadója. A kiadó könyveiről, játékairól, szerzőiről, illusztrátorairól itt mindent megtudhatsz!

Ki ne emlékezne Annipannira és Boribonra, a játékmackóra? Marék Veronika 1970-es években írt, immár klasszikus sorozatának főszereplői a harminc évvel ezelőtti gyerekek - azaz a mai szülők - kedvencei voltak, és úgy tűnik, a mai gyerekeknek is ugyanúgy a kedvenceivé váltak. A hétköznapi, minden gyerek számára ismerős, ugyanakkor nem didaktikus történetek, a jól követhető párbeszédek, a kedves és karakteres rajzok Marék Veronika "védjegyei". A régi sorozat öt kötete után a Pagony vadonatúj Boribon-történeteket is kiadott.
Gabo Kiadó
A Rumini Berg Judit regénye, amely 2007-ben megkapta az Év Gyerekkönyve nevű kitüntetést. A történet egy speciális világban játszódik, melynek benépesítői beszélő, társadalmat kiépítő állatok, illetve mágikus lények. A főszereplő Rumini, egy egér matróz, aki a Szélkirálynő nevezetű vitorláson próbál eljutni Pelevárba.
Csoda és Kósza is itt vannak a könyvekben, már csak olvasni kell róluk, és néha nyeríteni helyettük, lószívvel, ahogy ők is szokták, mondjuk, így: nyíííí-ha-ha-ha-ha-ha, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
Mindig van, aki újra elmeséli. Mindig van, akinek újra el lehet mesélni. A Pagony mesesorozata régi klasszikusok meséivel, egy mai klasszikus tolmácsolásásban, leendő klasszikusok rajzaival.
A Cipelő cicák apró kis játékcicák: testük tarkabarka, farkuk végén színes gyöngyök himbálódznak. Pont elférnek egy gyerek markában, gazdáik mindenhová magukkal cipelik őket. A felnőttek csak ennyit látnak...

Minimó éjszaka támad...

Így nyugtasd meg a gyerkőcöt, ha fél a sötétben

2024. 02. 23.

Mrena Julianna nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy alaposan megismeri, körbejárja, megszemléli, aztán mindenkinek megmutatja, ki az a titokzatos szörny, aki éjszakánként bekúszik a gyerekek szobájába, és addig ijesztgeti őket, míg azok már aludni se mernek tőle! Jól jegyezzétek meg, mert nálatok is ott settenkedhet. Ő Minimó.

olvasd tovább »

Versek a szívben, versek a könyvben

Klasszikusok és kortársak találkozása a Pagony Tanári Műhelyben

2024. 02. 20.

Különös dolog a líra. Egyfelől ez az első irodalmi műnem, amellyel a gyerekek találkoznak. Nemcsak rengeteg dalt, mondókát, altatót és kiszámolót hallanak és tanulnak meg hallás után, hanem néha, szinte öntudatlanul is, verset mondanak, írnak a gyerekek.

Másfelől aztán történik valahol, valamikor, valami és a vers puszta tananyaggá válik, megszűnik gyerek és líra között az a természetes kapcsolat, ami addig volt.

Olvass tovább!

olvasd tovább »

2024-ben ismét Aranyvackor

Tudj meg mindent a pályázatról!

2024. 02. 16.

Az Aranyvackor-pályázat egy bolognai könyvvásár során pattant ki a Pagony Kiadó főszerkesztője, Kovács Eszter és Paulovkin Boglárka író, illusztrátor, tervezőgrafikus fejéből. Az ötletet rengeteg tervezgetés és kutatómunka követte, és végül 2007-ben meghirdetésre került az első Aranyvackor-pályázat. Összeszámolni is nehéz, a kortárs magyar gyerekirodalom hány népszerű alkotója kezdte Aranyvackor-pályázóként, és lett mára ismert szerző, rajzoló.

2024-ben hatodik alkalommal keressük azokat a tehetséges írókat és illusztrátorokat, lelkes kezdő vagy újrakezdő alkotókat, akik úgy érzik, eljött az idő arra, hogy a kéziratuk és a vázlataik megérettek arra, hogy szakmai zsűri elé kerüljenek.

Olvass tovább!

olvasd tovább »